Duurzaamheid bij
Vidra Metaalproducten B.V.

Wij zetten on is voor een duurzamere en circulaire metaalsector, dat is bij Vidra Metaalproducten B.V. het streven.Naast het actief verduurzamen van onze eigen producten en processen, willen wij bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van onze klanten.

Wij produceren vrijwel alles in Nederland, kopen lokaal in en dragen vanaf de ontwerpfase tot aan de levering van onze producten bij aan de circulaire economie.

Op de volgende 4 thema’s werken bij concreet aan het verduurzamen van onze producten en diensten:

Bijdragen aan de Circulaire Economie

Bij Vidra Metaalproducten B.V. dragen wij, door middel van onze producten en services, actief bij aan de transitie naar de circulaire economie. Concreet betekent dat voor ons het volgende:

Ontwerp

Vanaf de ontwerpfase van onze producten maken we gebruik van het R-ladder model. De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan. De R-ladder heeft 7 tredes die verschillende strategieën van circulariteit weergeven. Strategieën hoger op de ladder, besparen meer grondstoffen. Daarnaast kunnen wij op verzoek en in samenwerking met klanten volledig modulaire producten ontwerpen en produceren.

Materiaal gebruik

Waar mogelijk maken wij gebruik van gerecycled materiaal. Van al onze producten kunnen wij een volledig materiaal paspoort in kaart brengen en leveren aan onze klanten.

Productie

Al het productie afval wordt in ons bedrijf aan de basis gescheiden. In elke afdeling staan afvalbakken voor papier, plastic, hout, metaal en restafval. De bakken worden leeggestort in onze inpandige containeropslag. Volle perscontainers met papier en plastic worden geruild en de inhoud wordt gerecycled. De metalen ondergaan nog een tweede sortering, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in gecoate en ongecoate metalen. De verschillende metalen, zoals staal, roestvrij staal en aluminium, worden separaat voor recycling aangeboden.

‘End-of-life’ treatment

Ons doel is om onze producten en materialen zo hoog mogelijk in waarde te houden. Wij hebben de mogelijkheid om retour producten van onze klanten te verwerken. Afhankelijk van de staat van de ‘End-of-life’ producten beoordelen wij of ze kunnen worden hergebruikt, gerepareerd, geüpcycled of gedemonteerd. Wanneer dit niet mogelijk is, pas dan worden de ‘end-of-life’ producten(deels) gerecycled.

Ook op facilitair gebied hebben we stappen gezet om bij te dragen aan onze doelstellingen. Het afvalhout dat het kenmerk schoon mag dragen wordt vanuit de productie via de shredder afgevoerd naar een silo. Met dit afvalhout worden twee motverbrandingsinstallaties, drie gebouwen (ruim 30.000m²) en twee ontvettingsbaden van de poedercoat-installaties verwarmd.

Ook reinigen, koelen en spoelen we met regenwater. Bij de nieuwbouw van het logistiek centrum in 2001 is een kelder gebouwd met een inhoud van 1.000 m3. Hierin wordt het regenwater van het enorme dak (10.000 m2) opgevangen waardoor de twee eerdergenoemde ontvettingsinstallaties niet meer op leidingwater hoeven te draaien. Dit water wordt ook gebruikt voor het spoelen van de toiletten in het hoofdgebouw.

Mitigeren van klimaatverandering

Het is ons doel om in 2050 ‘net-zero’ te opereren en producten aan te bieden. Naast dat wij onze eigen CO2 footprint (scope 1 & 2) in kaart hebben gebracht en deze actief proberen te reduceren, kunnen wij ook van al onze producten de volledige CO2 footprint in kaart brengen en leveren aan onze klanten. Op deze manier werken we samen met de gehele keten om de internationale doelstellingen van het Parijs Akkoord te behalen.

Vidra Metaalproducten B.V. gelooft in de lokale markt en heeft daarom de voorkeur om met lokale bedrijven samen te werken. Door deze samenwerkingen tracht Vidra Metaalproducten B.V. de lokale economie te versterken en de kosten en milieu impact van transport te verminderen

Een veilige & gezonde werkomgeving voor onze medewerkers

Ondernemen is mensenwerk. Wat wij leveren aan onze klanten is niet het product van een individu, maar het resultaat van intensieve samenwerking tussen collega’s op verschillende plekken binnen de organisatie. Hierbij streven wij ernaar om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor al onze medewerkers.

Geen negatieve impact op biodiversiteit in de keten

Vidra Metaalproducten B.V. maakt gebruik van materialen die in de keten mogelijk een negatieve impact op de lokale biodiversiteit kunnen hebben. Wij streven ernaar om deze negatieve impact zo veel mogelijk te verminderen, dit doen we bijvoorbeeld door grotendeels gecertifieerd grondstoffen in te kopen.

Direct een vraag stellen?

Makkelijk en snel contact opnemen